26.08.2016 - POIMINTOJA HALLITUKSEN PÖYTÄKIRJOISTA 2016

*Hallituksen kokous 2/2016 16.1.2016* Hyväksyttiin 6 uutta jäsentä. Hallitus päätti esittää vuosikokoukselle PEVISA-ehdotuksen, jossa lonkissa siirryttäisiin indeksimenetelmään. Hallitus hyväksyi vuosikokouskutsun, toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen. Hallitus käsitteli rahastonhoitajan laatiman budjetin ja päätti pyytää vuosikokoukselta luvan hävittä Leoshopin varaston parhaalla katsomallaan tavalla. Hallitus hyväksyi esitetyt muutokset ”Vuoden Leo” – sääntöihin ja keskusteli mahdollisesta MEJÄ-säännöstä. Hallitus kuitenkin totesi, että vuonna 2015 vain yksi koirakko oli kilpaillut MEJÄ:ssä ja päätti seurata jäsenistön innostusta lajiin ja sitten mahdollisesti tehdä säännön ”Vuoden MEJÄ”- säännöksi.

27.11.2015 - Hallituksen tiedote

Ikävä kyllä hallituksen jäsen ja pentuvälittäjä Marleena Puisto on päättänyt henkilökohtaisista syistä johtuen erota hallituksen jäsenyydestä ja pentuvälittäjän tehtävästä 21.11.2015 alkaen.

11.12.2014 - Perianaalifistelia

Anaalifurunkuloosi on krooninen ja etenevä perianaalikudosten tulehdustila. Kivulias tauti ilmenee yhtenä tai useana peräaukon ihoon syntyvänä onkalona, joka voi kehittyä hyvinkin syväksi. Sairaus ilmenee peräaukon ympärillä ihossa, johon alkaa tulla ensin pienempiä ja sitten aina syvemmälle ja kauemmas ulottuvia onkaloita. Kun ne puhkeavat erittyy niiden sisältä usein vaaleaa, harmahtavaa nestettä, tapauskohtaisesti, myös verta, ruskehtavaa nestettä, sekä märkäeritteitä. Nämä onkalot voivat kasvaa jopa kymmenen sentin mittaisiksi ja ulottua esim. peräsuoleen ja rikkoa suolen seinämän aiheuttaen hankalasti hoidettavia fisteleitä suolen ja ihon välille. Peräaukon ympäristö on erittäin kipuherkkää aluetta. Ihon rikkoutuessa vähänkin, alkaa kierre, jossa uloste tahrii haavaista ihoa aiheuttaen lisääntyvää tulehdusta ja kipua. Ulostaminen on vaikeaa ja monet koirat kärsivätkin ummetuksesta, koska pyrkivät pidättämään ulostetta mahdollisimman kauan. Myös alhaalla roikkuva, leveätyvinen häntä edesauttaa tämän tulehduksen ylläpitoa.

27.06.2010 - Leonberginkoiran perinnöllisen polyneuropatian geenitesti

Kts. Käännös artikkelista "Genetic Testing for Inherited Polyneuropathy in Leonbergers, University of Minnesota Veterinary Diagnostic Lab, Universität Bern"   Jalostustoimikunta yhtyy  tutkimusryhmän  suosituksiin  jalostuskoirien testauksesta ja testattujen koirien jalostuskäytöstä, mutta toistaiseksi ei tehdä Jalostusohjesääntömuutosesitystä,  ennen kuin testausjärjes-telmän toimivuus on selvitetty, eli testausta ei vaadita vielä pakollisena jalostuskoirilta.

09.05.2010 - Verinäytteet ja DNA-pankki

DNA-pankkiin toivotaan edelleen lähetettäväksi verinäytteitä. Leonberginkoirien näytteitä oli 157 kpl joulukuun 2009 päivityksen mukaan (tilanne 9.5.2010).

03.02.2009 - Leonberginkoiran historiaa

Eteläsaksalaisessa Stuttgartin esikaupungissa, Leonbergissä, eli 1808 - 1889 raatimies Heinrich Essig, joka oli suuri eläinten ystävä. Hänen tiluksillaan kasvatettiin kaikenlaisia eläimiä siipikarjasta kettuihin ja kauriisiin. Suurimman osan elämästään hän kasvatti lähinnä suurikokoisia koirarotuja kuten newfoundlandinkoiria, tiibetinmastiffeja, tanskandoggeja ja erilaisia metsästyskoiria. Essigin sanotaan myyneen vuosittain 200 - 300 koiraa, joten häntä voidaan pitää suurena koirakauppiaana. Tämä ei saa kuitenkaan antaa vähentää hänen ansiotaan ja arvostustaan rotujen jalostajana ja asiaan vihkiytyneenä kasvattajana.

16.01.2009 - Leonberginkoiran luonne ja ominaisuudet

Leonberginkoiran luonteen ymmärtämiseksi on huomioitava, että rotua on jalostettu perheystävälliseksi jo vuosikymmeniä. Se on koko sielultaan kiintynyt perheeseensä. Erityisen ihailtavaa on sen lapsirakkaus, joka ilmenee kärsivällisyytenä ja jopa ymmärtäväisyytenä lasten ymmärtämättömyyttä kohtaan. Uudet perheenjäsenet hyväksytään haistelun ja tutkiskelun jälkeen mukisematta. Aikuisia kohtaan leonberginkoira käyttäytyy toisin. Noin puolitoista vuotiaaksi saakka se tervehtii ilolla kaikkia vieraita. Myöhemmin se normaalisti alkaa erotella tuntuuko joku siitä sympaattiselta vai ei. Jälkimmäisessä tapauksessa se osoittaa selvästi välinpitämättömyyttään esim. kääntymällä pois.