Yhdistyksen säännöt

YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT

Nimi: Suomen Leonberginkoirat r.y. , ruotsiksi Finlands Leonberger r.f.
Kotipaikka: Espoo
Osoite: Vanha Mikkelintie 90, 53830 Lappeenranta
Rekisterinumero: 146.440
Merkitty rekisteriin: 18.12.1986
Jäljennös annettu: 20.08.2013
Uudet säännöt hyväksytty vuosikokouksessa 2022 (§13 ja §14). §14 muokattu Patentti- ja rekisterihallituksen kehoituksen mukaisesti.


YHDISTYKSEN NIMI
Yhdistykseni nimi on Suomen Leonberginkoirat, ruotsiksi käännettynä Finlands Leonberger. Yhdistys voi kansainvälisissä yhteyksissä käyttää nimeä Leonberger Club of Finland.


TARKOITUS
Yhdistyksen tarkoituksena on toimia leonberginkoirista kiinnostuneiden henkilöiden yhdyssiteenä ja edistää leonberginkoiran tuntemusta ja jalostusta Suomessa.
Tarkoitustaan yhdistys toteuttaa tekemällä yhdistyksen toimialaan kuuluvaa valistustyötä harjoittaen julkaisutoimintaa, järjestäen keskustelu-, neuvonta-, kokoustilaisuuksia ja koiranäyttelyitä.
Yhdistys pitää yhteyttä muihin kenneljärjestöihin sekä muiden maiden leonerginkoirayhdistyksiin.
Yhdistys voi yhdistyskokouksen päätöksellä liittyä muiden toimintansa tarkoitusta palveleviin yhdistyksiin.
Toiminnan rahoittamiseksi yhdistys voi harjoittaa pienimuotoista yhdistyksen toimialaan liittyvää tarvikemyyntiä ja välitystä jäsenilleen voittoa tavoittelematta, järjestää arpajaisia sekä ottaa vastaan lahjoituksia.
Yhdistys voi perustaa ja purkaa tutkimusrahaston leonberginkoiran terveyden edistämiseksi.
Yhdistys hallitsee mahdollista rahastoa.


KIELI
Yhdistyksen virallinen kieli on suomi.


KESKUSJÄRJESTÖT
Yhdistys on Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry:n jäsen.


JÄSENET
Yhdistyksen jäsenet ovat joko vuosi-, perhe- tai kunniajäseniä.
Vuosijäseneksi pääsee henkilö, jonka yhdistyksen hallitus yksimielisesti hyväksyy. Perhejäseneksi pääsee henkilö, joka kuuluu vuosijäsenen perheeseen ja asuu yhdessä hänen kanssaan. Kunniajäseneksi voidaan kutsua hallituksen esityksestä henkilö, jolle yhdistys tahtoo osoittaa kunnioitusta ja kiitollisuutta. Ehdotuksesta päätetään yhdistyksen vuosikokouksessa, jolloin päätöksen tekoon vaaditaan 2/3 annetuista äänistä. Tällä sääntömuutoksella ei loukata saavutettuja jäsenoikeuksia.


JÄSENIOIKEUDET
Yhdistyksen kaikki 16 vuotta täyttäneet jäsenet ovat äänivaltaisia. Tätä nuoremmilla on puhevalta.


JÄSENMAKSUT
Toiminnan rahoittamiseksi yhdistys perii jäseniltään vuosikokouksen määräämän jäsenmaksun. Kunniajäseniltä ei peritä vuosimaksua.


JÄSENEN EROAMINEN
Jos jäsen haluaa erota yhdistyksestä, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoitettava erosta yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan. Jäsen on vapaa yhdistyksestä ja sen velvoitteista seuraavan kalenterinvuoden alusta.


JÄSENEN EROTTAMINEN
Jäsen voidaan hallituksen päätöksellä erottaa, ellei hän kehotuksesta huolimatta ole maksanut erääntynyttä jäsenmaksuaan. Hallituksen esityksestä voi yhdistyksen kokous ¾ äänten enemmistöllä erottaa jäsenen joko lopullisesti tai määräajaksi., kun tämä
1) on toiminut tavalla, joka ei ole sopusoinnussa yhdistyksen tarkoitusperien kanssa, tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä
2) on rikkonut lakia tai toiminut hyvien tapojen vastaisesti. Jäsenelle on varattava oikeus antaa kirjallinen lausunto. Eronneella tai erotetulla jäsenellä ei ole oikeutta yhdistyksen omaisuuteen.

10§
HALLITUS
Yhdistyksen hallitukseen kuuluu puheenjohtavan lisäksi 6 jäsentä. Hallituksen puheenjohtaja ja jäsenet valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan vuosikokouksessa nimetystä ehdokkaista, joiden tulee olla yhdistyksen jäseniä. Vuosittain erovuorossa ovat puolet jäsenistä. Erovuorossa olevat voidaan valita uudelleen.

Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtava ja varapuheenjohtaja yhdessä tai jompikumpi sihteerin ja rahastonhoitajan kanssa. Hallitus voi määrätä rahastonhoitajan tai sihteerin kirjoittamaan yksin yhdistyksen nimen pankki-, posti ym. juoksevissa asioissa.

Hallituksella on lisäksi oikeus ottaa ja erottaa muut mahdolliset toimihenkilöt.

11§
HALLITUKSEN KOKOUS
Hallitus kokoontuu tarpeen vaatiessa puheenjohtajan kutsumana tai jos 2 sen jäsentä haluaa. Hallitus on päätösvaltainen kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään puolet muista jäsenistä on paikalla.

12§
HALLITUKSEN TEHTÄVÄT
Hallituksen tehtävä on
1) kutsua koolle yhdistyksen kokoukset, valmistaa niille esitettävät asiat ja panna kokouksen päätöksen täytäntöön.
2) hoitaa yhdistyksen rahavaroja ja muuta omaisuutta, huolehtia jäsenmaksujen sekä muiden tulojen keruusta samoin kuin laatia yhdistyksen tilinpäätös päättyneeltä tilivuodelta, ja
3) edustaa yhdistystä, tehdä sitoumuksia sekä kantaa ja vastata yhdistyksen puolesta.

13§
TOIMINTAVUOSI
Yhdistyksen toimintavuosi on kalenterivuosi. Tili päätetään kalenterivuosittain ja ne on hallituksen toimintakertomuksen kanssa esitettävä tilintarkastajalle helmikuun loppuun mennessä.

14§
YHDISTYKSEN KOKOUKSET
Yhdistyksen kokouksista ilmoitetaan jäsenille viimeistään kaksi viikkoa ennen kokousta joko yhdistyksen julkaisussa tai yhdistyksen Internet -sivuilla. Yhdistyksen kokous voidaan järjestää läsnä olevana tai ns. hybridikokouksena.

Vuosikokous pidetään helmi-huhtikuun aikana ja siinä käsitellään seuraavat asiat:
1) valitaan kokouksen puheenjohtaja ja sihteeri
2) todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
3) valitaan kaksi pöytäkirjan tarkastajaa
4) valitaan kaksi ääntenlaskijaa
5) esitetään hallituksen vuosikertomus ja tilintarkastajien lausunto
6) vahvistetaan tilinpäätös ja päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille
7) päätetään jäsenmaksujen suuruudesta seuraavalle vuodelle
8) hallituksen esittämä toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraavalle vuodelle
9) valitaan hallituksen puheenjohtaja joka toinen vuosi
10) valitaan hallituksen jäsenet erovuotuisten tilalle
11) valitaan kaksi tilintarkastajaa sekä heidän varamiehensä
12) hallituksen kokouksen päätettäväksi esittämät asiat ja muut kokouskutsussa mainitut asiat
13) käsitellään muut esille tulevat asiat, joista ei kuitenkaan voida tehdä päätöstä

15§
SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN
Muutosehdotus näihin sääntöihin on jätettävä hallitukselle vähintään kahta kuukautta ennen sitä kokousta, jossa asia halutaan käsiteltäväksi. Hallituksen on esitettävä se lausunnollaan varustettuna seuraavalle varsinaiselle kokoukselle. Jotta muutosehdotus tulisi hyväksytyiksi, tulee sitä kannattaa 2/3 annetuista äänistä.

16§
Päätös yhdistyksen purkamisesta on tehtävä kahdessa toisiaan vähintään kuukauden väliajoin seuraavassa kokouksessa, joista jommankumman tulee olla yhdistyksen varsinainen kokous. Purkamispäätöksen on saavutettava kummassakin kokouksessa vähintään ¾ äänten enemmistö. Yhdistyksen varat joutuvat sen purkautuessa kokouksen kennelasiaa edistävälle rekisteröidylle yhdistykselle.

17§
MUUT MÄÄRÄYKSET
Muuten noudatettakoon yhdistyslain määräyksiä.